Tragisk rapport från MalmökanalDet här hade kunnat vara en bild man kunde minnas med glädje, men så är det inte.

Malmökanal som är känt för sitt fantastiska sportfiske efter höstabborre lockar inte enbart sportfiskare. När det finns gott om fisk, så finns där också ofta de som vill profitera på resursen, OLAGLIGT!
Den 9 oktober sög det till en aning i min drop-shottarm under arbetsdagen på Fiskekompaniet/Beoutdoors i Malmö. En så akut åkomma måste givetvis botas snarast möjligt. Temperaturen har dalat den senaste veckan och vindarna har konstant piskat mot kanalens inlopp. Malmökanals berömda cityfiske kan ha kommit igång på allvar nu! Kompisen Anton kom in i butiken och även han hade drabbats av abborrefeber. Vi beslöt oss för att lägga ett pass direkt efter jobb. Telefonkontakt upprättades till ytterligare två vänner, Timmie och Olle. Vi var nu ett fyra man starkt lag. Kul!

Jag och Anton var först på plats. När vi kom till Hovrättsbron så gick jag fast med mitt tackel fem meter ut från stranden ungefär. Ett par kast senare satt även Anton fast. Han gick upp på bron för att se om han kunde komma loss från en annan vinkel, det kunde han inte. Vi fick syn på vad det var vi fastnat i, ett nät. Fem-sex abborrar visade sig när Anton drog upp det närmre ytan.

Vi beslöt oss för att inte riskera något, vi kapade antons lina och säkrade den i en lyktstolpe så att vi inte skulle tappa bort nätet när vi försökte dra upp det. Vi ringde upp länsman och berättade vad vi hade stött på, de lovade att skicka en radiobil.

Jag ringde Timmie, han och Olle hade inte åkt hemifrån ännu, jag bad honom ta med jerkpåken så att vi skulle ha lite rejälare prylar för att bärga nätet. Inga problem. Efter dryga timmen utan att någon polisbil visat sig så ringde vi ett nytt samtal till polisen. De kunde inte skicka någon bil, sa åt oss att dra upp nätet på egen hand, lämna in det på stationen och samtidigt göra en anmälan.

Jaja, tänkte vi. Bara att sätta igång. Timmie körde fast Jerkprylarna i nätet och jag och anton hjälpte till så gott det gick med våra klenare utrustningar. Vi får till sist tag i nätet med händerna och börjar bärga det. Vi går längs strandkanten och läger upp det på land under tiden vi går. När vi stöter på levande borrar så skär vi loss dem och skickar tillbaks dem i kanalen.


Anton skär loss abborrarna så fort han kan och släpper dem åter i kanalen.

Till sist blir det totalstopp. Vi har hittat vart ena änden av nätet sitter förankrat. Det ligger en liten stuga på sned ute i kanalen och där har gärningsmännen förankrat ena änden av nätet.  Vi kapar nätet och säkrar det i en lyktstolpe för att det ska bli mer lätthanterligt när vi börjar jobba i andra änden. Väl borta vid bron igen så fortsätter vi dra, och nätfanskapet verkar aldrig ta slut. Vi fortsätter skära loss de friskare exemplaren som sprattlar runt, och vi kan konstatera att nätet inte legat i längre än ett dygn, mycket fisk lever och de döda är ännu inte helt pinnstela.


Knivarna gick varma vid kanalen. Nätet hade inte legat i vattnet särskilt länge så vi kunde rädda många fina borrar!

När vi börjat förstå hur långt nätet är så slår vi en ny signal till länsman och säger åt dem att de måste skicka en bil. Den här gången kom det en radiobil och vi fick assistans i nätdragandet.


Grabbarna förklarar för polisen varför de är på platsen.


Ett par extra händer var varmt välkomna!

Vi kan konstatera att nätet har blockerat kanalen totalt, det gick tvärs över till andra sidan och fortsatte relativt nära land en lååång väg. Alla var överens om att nätet var minst 400 meter långt! Vi fick veta att sjöräddningen skulle dra upp den delen av nätet som vi inte fick loss senare under natten/morgonen.


Den röda markeringen visar vart nätet låg någonstans. Prickarna symboliserar bara att nätet fortsatte i den riktningen, vi vet inte exakt hur långt.


Många sopsäckar fick knytas för att rymma allt otukt.


Mååånga säckar. Polisen fick ringa dit en buss för att de skulle rymmas.

Ett nät av den här kalibern används inte till husbehovs fiske, så tänk er gärna för en extra gång nästa gång ni köper abborre att spisa Malmöregionen. Varför inte åka ut och fånga en matabborre med sportfiskemetoder istället? Det är ju roligare än att gå i affären!

Jag vill uppmana alla som läser det här inlägget att informera sin omgivning om att det är olagligt att lägga nät i Malmökanal. Får allmänheten reda på hur det står till så kommer det bli mycket, mycket svårare för förövarna att begå såna här brott i framtiden. Det rör sig om en liten skara människor som förstör för en väldigt stor skara människor, och abborrar. Detta är inte första gången det händer, och ska vi få bukt med problemet en gång för alla så är det information till så många människor som möjligt som är det effektivaste verktyget.


Det är abborrar som dessa som gjort att sportfisket i Malmökanal är så populärt som det är idag.


 

Kristoffer Dahlstrand.

Annonser

Publicerat på 11 oktober, 2012, i Uncategorized. Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Bra gjort av killarna!

  2. Har ni tipsat sydsvenskan om detta?

  3. Bra jobbat Kristoffer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: